A patákat minden lovaglás előtt és után tiszítsuk ki patakaparóval. A patakaparás alatt nézzük meg a ló lábát, patáját nem sértette-e fel valami. Így elkerülhető egy esetleges fertőzés, ami a fel nem fedezett patasérülésből származhat. Egyszer egy héten ápoljuk le alaposan a patákat. Gyökérkefével és vízzel mossuk tisztára, de az érzékeny pártaszél környékét ne érintsük. Amikor ez kész, kenjük be pataolajjal, ami a patát ápolja és megvédi a kiszáradástól.
Pata
A pata részei a következők oldalnézetben: a pártaszél a pata legfelső része, közvetlenül a szőrzet alatt, a pata fala és a talp, ami a talajjal érintkezik. A talpi felület részei a következők: sarokvánkos, a nyír és a nyírbarázdák megakadályozzák, hogy a ló elcsússzon, a talp, a hordozószél és a fehér vonal, ez utóbbi különösen tiszta a firssen körmölt lovakon. A fehér vonal vastagsága egységes a hordozószél körül. A kovács a fehér vonalig üti be a patkószegeket.
Patakaparó
A patákat a patakaparóval lehet kitisztítani, különös figyelmet fordítva a nyírbarázdákra a nyír mellett, illetve a pata és patkó szélére. Középről húzzuk a kaparót a sarokvánkosok felé.
Patkók
Annak a lónak, amelyet rendszeresen lovagolnak, kb. 6-8 hetente van szüksége új patkóra. A patkó megvédi a talpat és a pata peremét, ami gyorsan elkopna a betonon.
Csak a kemény utakon nem használt lovaknak nincs szüksége patkóra, de a körmölés miatt őket is rendszeresen el kell vinni a kovácshoz.
Mivel a patkolt lovak patája nem kopik le, a kovácsnak rendszeresen körmölni kell őket a patkók cserélésekor.
Jégvas
A jégvas egy fémdarab, amit a patkóra lehet erősíteni, hogy extra tapadást biztosítson csúszós vagy nedves felületen.
Patkolás
A patkolást a kovács patkók, patkószegek, speciális szerszámok segítségével végzi.
A kovács először kiveszi a patkószegeket, hogy le tudja venni a patkót. Mielőtt feltezsi az újat, megkörmöli a lovat, és a patára igazítja az új patkóka. Ehhez először felhevíti a patkókat, majd a megfelelő formára kalapálja, és végül 6-8 patkószeggel felszögeli.
A patkószegeket pontosan a pata fehér peremébe kell ütni, mert ha mélyebbre megy, felsérti a ló lábát, ami sántasághoz vezethet. Ha nem üti a szegeket elég mélyre, akkor hamarosan kiesnek, és a ló elveszíti a patkót.
A patkószegeknek kb. 2,5 centiméterre a pata pereme felett kell kibukkanniuk, a kovács harapófogóval lecsípi a végüket és visszahajlítja a patába.
|