About Horses

Frissítések
   | Navigation |
 
VKHKPK

~ Menü
~ Lovakról
~ Fajták
~ Lovaglás
~ Lótartás
~ Extrák
 

Számláló
Indulás: 2010-08-25
 

Barátok

 
 


Jelentkezni a
Chat-ben lehet!


Click Me!

Adopted from squiby

Fórum

Gyere és látogasd meg saját lovas
fórumomat itt ->
http://horse.forumx.hu

 


A hónap lófajtája:

Fjord


 

Származása Norvégia.
Marmagassága
135-150 cm.
Színük zsemle fakó,
hátszíjjal rendelkeznek.
Nagyon erőteljesek
és sokoldalúak, bátrak,
tartásuk gazdaságos.
Kiváló mezpgazdasági
munkákra, jól megy
nyereg alatt és fogatban

is. Európában
kiatrtásukért és
szivósságukért
népszerűek.

 


Copyright marcipanfelho
© 2010-2012


 

Gipsy Vanner
Ez a tarka, emberbarát lófajta hosszú múltra tekint vissza Európában. A romák, vagyis cigányok azért tenyésztették ezeket az erős lovakat, hogy  a lakókocsijaikat, szekereiket húzzák. Mivel mindig ott aludtak, ahol rájuk esteledett, a lovaiknak azzal az ennivalóval kellett beérniük, amit találtak. Mivel szó szerint családtaguknak tekintették őket, a lovaknak tanulékonynak és könnyen kezelhetőnek kellett lenniük. Szerencsére ezek a jó tulajdonságok a vérükben vannak, és napjaink gipsy vanner lovai kedvesek, készségesek és lakalmazkodóak.

Bár ezek a lovak Európában már régóta jele vannak, az Egyesült Államokban csak körülbelül egy évtizede jegyezték be a gipsy vannert. Ottani népszerűségük a floridai Ocalában élő Dennis és Cindy Thompson hősies erőfeszíéseinek köszönhető.

Thompsonék 1994-ben Angliában jártak. kkor találkoztak először ezzel a fajtával, és ez a találkozás megváltoztatta az életüket. Egy legelőn megpillantották egy áltagos nagyságú, de a megszokottnál robosztusabb felépítésű csődört. Fekete és fehér jegyei, nemes feje és hosszú szőrrel fedett lábai votlak. A gazdája egy roma férfi volt, aki tenyészkancákat is tartott. A gyönyörű, tarka lovaktól teljesen lenyűgözött Thompsonék sokat időztek a roma táborban. Nagy örömmel fogadták, hogy a tulajdonos haljandó nekik eladni Cushti Bokot, a különleges csődört, miután végrehajtotta vele az az évi tenyésztervet. Amikor visszatértek az Államokba, a házaspár számtalanméneskönyvet átnézett: és meglepetten állapították meg, hogy ez a csodálatos fajta nincs hivatalosan bejegyezve. Elkezdték az USA-ban való bejegyzés intézését. Az angliai gipsy vanner horse nevet választották, és regisztráltatták a fajtát.

,,Igazi kocsiló'' - általában így írják le ezta lovat, melynek felépítése és megjelenése pontosan olyan, amit az ember elvárna egy cigány lakókocsi húzó állattól. Bár a cigánykaravánok Európa sok országában előfordulnak, sehol sem olyan látványosak, mint Angliában. A kocsik tulajdonosai olyan típusú lovat kerestek tenyésztésre, ami ideális a lakókocsik vontatására. A romák szekereit és lakókocsijait húzó lovak eredetileg nem voltak ilyen tarkák, sem jellegzetesek. Csupán az elmúlt hetven évben alakult ki a hamisítatlan kocsilónak nevezett gipsy vanner.

Cushti Bok utódjai, akik az első gipsy vanner lovak voltak Amerikában, már ezzel a jellegzetes külsővel rendelkeznek. A felépítésük egy kis shire-re vagy egy könnyedebb felépítésű igáslóra emlékeztet. A hátuk röbid, csontozatuk erős, a szügy és a far széles. A fej finomabb vonalú, mint a legtönn igáslóé. A hosszú szőrzet a mellső lábakon térdnél kezdődik, míg a hátsókon a csánk közelében. A gipsy vanner magassága 12-154,4 cm - az elfogadott standardnak megfelelően.

A piebald (fekete és fehér) és a skewbald (barnaés fehér) a leggyakoribb típus, de bármilyen szín megengedett.

Az elsődleges fajták, melyekből a gipsy vannert kitenyésztették, a shire, a clydesdale, a fríz, illetve a dales póni voltak.

A gipsy vanner ismert kedves és nagylelkű természetéről. Könnyen képezhető, szinte bármire megtanítható. Egyaránt használják hajtásra, lovaglásra.

 A Gipsy Vanner Horse Társaság három kategóriát külübnöztet meg a fajtán belül: a klasszikust, a sportost és a minit. A klasszikus gipsy vanner mérete egy átlagos méretű lóé, de testalkata igáslóra emlékeztet, míg a sportos típus ugyanígy néz ki, csak kecsesebb kiadásban. A mini változat egyszerűen csak kisebb, mint a többi, 124 cm magasságú.

 Thompsonék tehát megvették, és Amerikába vitték a Cushti Bok névre hallgató csődört, valamint 14 kancát. Az első egyedek 1996.november 24-én érkeztek meg az Egyesült Államokba, az első csikó pedig 1999.március 18-án látta meg a napvilágot.

 

Layouts

 


Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!