Az olasz hidegvérű - melyet olasz mezőgazdasági lónak is neveznek - Olaszország legnépszerűbb hidegvérű lova volt. Főleg az ország északi és középső részén, Velence környékén tenyésztették. Manapság száma csökken, bár vágólóként is értékesítik.
Tenyésztés
Mielőtt saját hidegvérű fajtája lett volna, Olaszország Belgiumból brabant fajtájú lovakat importált, melyeket a helyi kancaállománnyal kereszteztek. Az állomány további javítására boulonei és percheron fajtákat használtak. Végül a norfolk trotterből származó, tisztalábúm gyorsügetésű pstier bretonnal keresztezték a feljavított állományt. Az eredmény egy gyorsmozgású, viszonylag kistestű, a mezőgazdasági munkára ideális fajta lett. A fürge ügető mozgás adta az ötletet a fajta olasz elnevezéséhez: Tiro Pesante Rapido.
Jellemző tulajdonságok
Külleme, alkata egyértelműen tükrözi az erőteljes bretonhatást. Emlékeztet még a könnyebb avelignei lóra is, mert azt szintén belevitték a fajtába. Az olasz hidegvérű tömör, arányos megjelenésű állat, meglepően finom fejjel. Némi durvaságra utaló jel megjelenik a végtagokon, az ízületek körül és a patákon. Kedves és készséges lovak, energikus mozgással.
Marmagasság: 155-165 cm
Színek: sárga, deres
|