About Horses

Frissítések
   | Navigation |
 
VKHKPK

~ Menü
~ Lovakról
~ Fajták
~ Lovaglás
~ Lótartás
~ Extrák
 

Számláló
Indulás: 2010-08-25
 

Barátok

 
 


Jelentkezni a
Chat-ben lehet!


Click Me!

Adopted from squiby

Fórum

Gyere és látogasd meg saját lovas
fórumomat itt ->
http://horse.forumx.hu

 


A hónap lófajtája:

Fjord


 

Származása Norvégia.
Marmagassága
135-150 cm.
Színük zsemle fakó,
hátszíjjal rendelkeznek.
Nagyon erőteljesek
és sokoldalúak, bátrak,
tartásuk gazdaságos.
Kiváló mezpgazdasági
munkákra, jól megy
nyereg alatt és fogatban

is. Európában
kiatrtásukért és
szivósságukért
népszerűek.

 


Copyright marcipanfelho
© 2010-2012


 

Mielőtt nekilátnál becserkészni egy saját lovat, alaposan át kell gondolnod rengeteg dolgot, hisz egy ló nem csak kacagással és mókával jár, hanem nagy felelősséggel és kitartással is. Sok tényezőt kell szemelőtt tartanod, nem szabad a közepébe vágni!

Először is, a két első dolog amin el kéne gondolkoznod az idő és a pénz.
Gondold át mennyi időd lenne egy lóra. Egy lóval foglalkozni nem csak addig tart amíg lovagolsz, mert etetni is kell, trágyázni is, tisztán tartani, lemozgatni, stb és ez bizony napi több órát igénybe vesz.
Gondold át egy hétköznapod, hogy milyen lenne ha lenne egy lovad. Vedd bele azt is hogy egész délelőtt és kora délután iskolában vagy, ha hazajössz éhes leszel és megebédelsz, utána kimész a lovadhoz és ha 3 órát minimum eltöltesz vele, utána hozzákell látnod a leckéhez és a tanulnivalókhoz, amiből olykor sok van, este pedig elfárad az ember az ilyesmihez. Ha lovad van, sok időt kell rá szánnod majd, és az sem mindegy hogy otthon tartod a lovad, vagy messzebb bértartásban!
Ha úgy látod, nem lenne 1-2 óránál több időd a lovaddal foglalkozni, akkor ennek még nincs itt az ideje, de ha bőven lenne időd rá, akkor ez nem gond. Persze bértartásban fogllakoznak a lovaddal, de neked kell lovagolnod majd.

A másik fontos dolog a pénz, amit már a szüleiddel is meg kell beszélned, hogy lenne-e pénzetek egy jó kis lóra. Egy ló ára elég változó. Egy jól belovagolt, versenyképes és jóvérű ló még egy autó árával is felérhet, vagyis milliókkal. De egy kedves, nyugodtabb ló is megteszi olykor. 200-300 000Ft között jó kis lovakat lehet találni, de ne örüljünk egyből annak, ha egy ló elég olcsó, mégis elég jókat írnak róla, hisz ne feledjünk, a gazdája el akarja adni ezért minél több jó dolgot fog mondani róla!Azonban nem csak ez a 200-300 000 Ft-ra lenne szükségünk, hanem a ló eltartása is további költségekkel járnak. Bértartásban havi 30-50 000-et is elkérhetnek. Vidéken olcsóbbak a bokszok. Ez ugyan drágább mintha otthon tartanánk, de ha nem tudunk kijárni a lovunkhoz, etetik és takarítják a bokszát helyettünk és meg is etetik a lovad. Persze jobb ha te csinálod ezeket a dolgokat.

6-8 hetente patkolni is kell a lovat, évente 1x oltani és legalább 3x féregteleníteni és jobb ha az állatorvos ezeken az alkalmakon kivül is néha megvizsgálja, szóval ezek megint csak + költségeket jelentenek.

A felszerelés is elég drága, egy nyereg akár 30-60 000 Ft-ba is kerülhet (persze ennél drágábbak is vannak) és csak rajtunk múlik hogy mennyit adunk a minőségre, de egy ló teljes felszerelése (kantár, nyereg, nyeregalátét, lótakarók, tisztítóeszközök, stb...) is elég drága és sajnos van hogy ezek közül 1-2 dolog elhasználódik.

Ha mégis úgy tűnik hogy van a családnak erre mind pénze, akkor semmi akadálya, hogy lovad legyen. Ha otthon nemtudod tartani, keress neki egy jó helyet a közelben, ahol tarthatod és foglalj is le egy bokszot, hogy amíg keresgélsz már legyen hova hoznod majd a lovadat.

Azonban nem csak ennyiben merül ki a lóvásárlás, hanem még több fő tényezőt érdemes figyelembe venni amikor lovat keresünk.

A legfőbb dolgok ilyenkor:
- méret!

Fontos, hogy passzoljon hozzánk méretben a ló vagy póni!
Egy fiatalbb kisgyereknek kisebb póni kell, azonban a szülőknek tisztában kell lenniük azzal hogy a gyerek idővel kinövi és nagyobb pónira vagy lóra lesz majd szüksége.Ha nagyobb vagy már, esetleg elérted a végleges testmagasságod, könnyebb dolgod van, mert nem kell majd a pónidtól megválnod. Válassz olyan lovat, amelyik kényelmesen magas neked, de remélhetőleg ne túl alacsonyat! A lábad ne lógjon túl a ló hasánál, hanem még bőven az oldalánál legyen.

- személyiség!

A ló és lovas között is létezik olyan kémia mint két ember között egy párkapcsolatban. Nem minden ló illik hozzád, meg kell találnod a megfelelőt. Ha találkozol a lóval, megismered és akár egy fél óra után meg is tudod mondani, hogy a ló belső kisugárzása valyon mennyire passzol hozzád. Fontos hogy ne vegyünk mogorva, makacs és harapós lovat, pláne ne ijedőset (különösen ha kisgyerekről van szó)! Ha nem érzed a bizsergést, vagy hogy a neked való ló lenne, kételkednél akkor jobb ha továbbállsz.- típus!

Azt is el kell döntened, hogy milyen célra használod a lovad. Hobbicélra és csak otthon lovagolsz és terepen vagy versenyezni is akarsz, esetleg oktatni szeretnél a lovaddal. Ezeknek a céloknak megfelelő képzettségű lovat kell választanod! Egy kisgyereknek nem szabad egy ideges versenylovat venni akit majd szétvet az energia. Egy kisebb, öregebb tapasztalt és nyugodt póni pontosan megteszi hobbicélra. Ha meg még amúgy sem versenyzel, fölösleges versenylovat venned.

Ha találtál néhány hirdetést, ami elég csábító, a gazdival is beszéltél és már-már majdnem úgy döntöttél hogy azonnal megveszed, menj ki és nézd meg a lovat! Egy képről ne döntsd el hogy hozzád való-e a ló.
Nézd meg a viselkedését, te is ápold le, és figyelj meg mindent. Kérdezz a gazditól mindent ami csak eszedbe jut.FONTOS hogy mindig próbáld ki a lovat!
Soha nem szabad úgy megvenni egy lovat, hogy csak láttuk de nem próbáltuk ki! Beszélgess a gazdájával, de ne higgy el mindent elsőre, mert a gazdák képesek sokszor túlfényezni a lovukat, csak hogy megvegyék őket! Lehet hogy te nem leszel ugyanazon a véleményen int a ló gazdája és ha ráülsz a lóra nem is fog annyira tetszeni.

Vigyél tapasztaltabb lovast is, próbáljátok ki ketten, így láthatod lovaglás közben és ki is próbálhatod.
Léptess vele, ügess és vágtázz is. Ha tudsz ugrass és figyeld a lovat hogy elég éber-e, milyen hamar reagál, ellenáll-e, nyugtalan-e, megijed-e valamitől. Próbáld ki az összes jármódját és döntsd el mennyire kényelmes.Ha tetszett a ló akkor még egy dolog van hátra:
állatorvos!

Meg kell néznie egy állatorvosnak aki a fogait, szőrét, lábait megvizsgálja, meghallgatja a tüdejét és szívét, a járását megnézi és ha az állatorvos szerint egészséges, kössetek szerződést és hazaviheted a lovad.Ha hazavitted, van pár dolog amit jobb ha betartasz. Nyilván izgatott leszel, de az első nap még ne lovagolj rajta! A ló ideges és izgatott lesz az új hely miatt, haggyad, hagy szokja meg.  A bokszát is meg kell szoknia, a más lovakat is, még téged is. Másnap rakd csak ki a többi lóhoz és csak 2-3 nap után lovagolj rajta, akkor is a pályán először egy fél órát és fokozoatosan haladj. Másnap 1 órát, utána menj kisebb terepre akár valaki mással vagy egyedül és így egyre jobban megismeri a környéket és téged is.

Layouts

 


A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!    *****    Kérdezõ horoszkóp, kötetlen beszélgetés mobilon, vagy messengeren, skypeon 5000 Ft. Szeretettel várlak! Kattints hívj!!!    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.