About Horses

Frissítések
   | Navigation |
 
VKHKPK

~ Menü
~ Lovakról
~ Fajták
~ Lovaglás
~ Lótartás
~ Extrák
 

Számláló
Indulás: 2010-08-25
 

Barátok

 
 


Jelentkezni a
Chat-ben lehet!


Click Me!

Adopted from squiby

Fórum

Gyere és látogasd meg saját lovas
fórumomat itt ->
http://horse.forumx.hu

 


A hónap lófajtája:

Fjord


 

Származása Norvégia.
Marmagassága
135-150 cm.
Színük zsemle fakó,
hátszíjjal rendelkeznek.
Nagyon erőteljesek
és sokoldalúak, bátrak,
tartásuk gazdaságos.
Kiváló mezpgazdasági
munkákra, jól megy
nyereg alatt és fogatban

is. Európában
kiatrtásukért és
szivósságukért
népszerűek.

 


Copyright marcipanfelho
© 2010-2012


 

Méh vizsgálata

Az állatorvos a méh vizsgálatával meg tudja állapítani a vemhességet, ezt a végbélbe nyúlva teszi meg.

Ezt a legegyszerűbben egy vizsgálatra szolgáló bokszban lehet megtenni, ahol a kanca nem tudja rúgásaival az állatorvost megsebesíteni.

Vizsgálatok

A kancát a fedeztetés után három-négy héttel vizsgálják. Ilyenkor újra meg lehet mutatni neki a mént, ha nem érdeklődik és elutasító, akkor valószínűleg vemhes.
 

Biztosabb vemhességi eredményt hoz a méh vizsgálata vagy a vérteszt.
A legbiztosabb eredményt azonban az ultrahangvizsgálat hozza, amelyet fedeztetés után húsz nappal már el lehet végezni.

Vemhesség

Ha a fedeztetés során a kanca petesejtje megtermékenyült, a ló vemhes lesz. A vemhesség kb. 11 hónapig tart.
A kanca munkában maradhat a kilencedik hónapig, az utolsó két hónapban azonban kímélni kell, s gondoskodni kell a takarmány megfelelő kiegészítéséről, mert ekkor a méhlepény sokkal több tápanyagot juttat az embirónak, ekkor jelentősen megnövekszik a méh és kezd duzzadni az emlő.Kitőgyelés és ellés

A kitőgyelés az emlő megváltozott állapotára utal, például sárgás-viaszos tejcseppek jellenk meg a csecsen. Ez egyértelműen a közelgő ellés jele. A méhösszehúzódások, fájások kezdetén a kanca nyugtalanul viselkedik, körbe-körbe járkál, izzad. Mire a tolófájások megkezdődnek, a kanca már fekzsik, és a fájások erősödnek. Először a burok jelenik meg, ez védi az embirót, és ha a csikó nem farfekvéses, akkor először az elülső paták, a fej és vállak jelennek meg. Végül a méhlepény is megjelenik az ellést követő néhány órában.


Annak ellenére, hogy az ember jelenléte néha szükséges lehet az ellésnél, nem feltétlenül kell mindig beavatkozni. A túl sok beavatkozás késleltetheti az ellés napját. A kancák gyakran minden segítség nélkül ellenek. Ha komplikációk lépnek fel vagy a méhlepény nem jelenik meg, akkor sürgőse hívni kell az állatorvost.

Kolosztrum vagy föcstej

A föcstej az első adag anyatej, amit a csikó iszik. Ez nagyon fontos az újszülöttnek, mert ez tartalmazza az összes antitestet, ami megvédi a csikót a betegségektől, és tele van fehérjével. Néha a kanca nem éli túl az ellést, és ilyenkor a gazdára hárul az a feladat, hogy megfejje az anyát, hogy a kiscsikó cumisüvegből megkaphassa a föcstejet.A föcstej a bélszurok ürülését is elősegíti, amely az újszülött csikó beleiben magzati korban összegyűlt bélsár. Ha ez nem történik meg 6-8 órán belül, beszélni kell az állatorvossal. Ha szükséges, ő orvosolni tudja a problémát igen egyszerűen.

A tej tápértéke


Egyes kancák teje magas tápértékű, másoké viszont nem. Ez utóbbi esetben takarmánykiegészítőket kell adni a csikónak, vagy a tej tápértékét kell emelni a kanca étrendjének átalakításával. Ha úgy tűnik, hogy a csikó túl keveset szopik, beszélni kell az állatorvossal.

Layouts

 


THE HANDMAID'S TALE - Egy szerepjáték a Szolgálólány meséjének világában - THE HANDMAID'S TALE    *****    FRPG, különleges történetek, számtalan választható karakter, önálló cselekményszálak, lelkes csapat. Csatlakozz!    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Norina Wallace Írói oldalam    *****    TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit, TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit    *****    Egy angyal ma éjjel elvesztette a szárnyait. A fák között egy bestia éppen áldozatra vár – FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    MYBOOKCLUB - Ha szeretsz olvasni - MYBOOKCLUB    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek.... - fórumos szerepjáték    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek az értelmezésben, de Neked kell dönteni!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis, 3 év elõre jelzéssel, most csak 2000 Ft. rendeld meg most. Várlak!    *****    Az asztrológián keresztül megismerni az életed könnyen megoldható lehetõségeit és a nehéz idõszakokat, nagyon fontos!!!    *****    Simonyi ingatlan Debrecen Luxus házak, luxus lakások, üzletek, irodák eladóak. Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Szeretsz írni? Szeretnél csatlakozni egy remek közösséghez? Érdekes plotok, számos canon karakter! Várunk szeretettel!    *****    A csillagjövõ asztrológia oldalon, júniusban minden megrendelés 2000 Ft. szeretettel várlak. Rendeld meg amit szeretnél!    *****    Létezik egy város Fournemouth, mely otthon nyújt azoknak, akik sehová máshová nem tartoznak - | - Fournemouth - |    *****    agatha-stories - Saját írásaim találhatóak meg az oldalon - agatha-stories    *****    SZEREPJÁTÉK - Újraindult szerepjátékos közösségünk új és régi tagjait keresi - Rose Harbor restart - SZEREPJÁTÉK    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    Szeretnéd tudni, milyen lehetõségeket, fontos információkat rejteget a születési horoszkópod, akkor keress meg, segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!