About Horses

Frissítések
   | Navigation |
 
VKHKPK

~ Menü
~ Lovakról
~ Fajták
~ Lovaglás
~ Lótartás
~ Extrák
 

Számláló
Indulás: 2010-08-25
 

Barátok

 
 


Jelentkezni a
Chat-ben lehet!


Click Me!

Adopted from squiby

Fórum

Gyere és látogasd meg saját lovas
fórumomat itt ->
http://horse.forumx.hu

 


A hónap lófajtája:

Fjord


 

Származása Norvégia.
Marmagassága
135-150 cm.
Színük zsemle fakó,
hátszíjjal rendelkeznek.
Nagyon erőteljesek
és sokoldalúak, bátrak,
tartásuk gazdaságos.
Kiváló mezpgazdasági
munkákra, jól megy
nyereg alatt és fogatban

is. Európában
kiatrtásukért és
szivósságukért
népszerűek.

 


Copyright marcipanfelho
© 2010-2012


 

A ló őse

Meglehet, hihetetlenül hangzik, de a ma élő háziló legrégebbi, ismert őse a legkevésbé sem hasonlít ma élő utódjára: e kistermetű állat mellső lábán négy, hátsó lábán három ujj volt. Az Eohippus, a ,,hajnalpír lova" körülbelül 50-60 millió évvel ezelőtt élt, az észak-amerikai kintinensen, de Európában és Ázsiában is előfordult egy hozzá nagyon hasonló ősló, a Hyracotherium. Az apró termetű őslovacska kezdetben az erdőkben élt, ahol puha lombbal és különféle növényekkel táplálkozott. Hosszú idő elteltével azonban alaposan megváltozott az éghajlat. Az erdők lassanként kiszáradtak. Helyüket fűvel borított sztyeppék, puszták vették át, melyekben alig volt fa. Csak az alkalmazkodóképes fajok maradhattak életben. A lovak őseinek elsősorban a kemény, pusztai fűhöz kellett hozzászokniuk. Az új tápláléktól megváltozott az egymást követő nemzedék fogazata. Próbára tette az állatokat az is, hogy a kietlen pusztában nem volt hol elbújniuk a ragadozók elől, így csak a lábukra hagyatkozhattak. Hogy minél gyorsabban rótudjanak futni, lábujjaik visszafejlődtek, végül csak a kemény szaruréteggel körülvett középeső uhh maradt meg. Testük is megnőtt.A változás során voltak közbülső fajták is, pl. a Mesohippus, és a Pliohippus, végül kialakultak az egyujjú állatok. Ebbe a csoportba tartozik a ló (latinul: Equus caballus), a szamár, a vadszamár, a zebra és az öszvér is.


Eohippus
Kb. 50 millió évvel ezelőtt élt, 25-50 cm magas volt.


Mesohippus


A przsewalszki vadló

Utoljára az ötvenes években figyeltek meg przsewalszki lovakat a ongol sztyeppéken. Azóta talán már ott is kihalt ez az állat. Szerencsére a hamburgi Hagenbeck Állatkert munkatársai már 1901-ben elkezdték tenyészteni, így ma számos állatkertben vannak tenyésztett przsewalszki lovak. Azóta a szakemberek állatkertben született przsewalszki lovakat juttatnak vissza természetes életkörülményeik közé,a mongol Góbi sivatagba.


Przsewalszki vadló


Lófajták

A kőkorszak embere megfigyelte, hogy a fogságban tartott lovak között a fiatal állatok sokkal inkább hasonlítanak a szüleikre, mitn a többi lóra. Ezért tudatosan pároztattak egymássla bizonyos, meghatározott tulajdonságú egyedeket, hogy ezek fontos jellegzetességei öröklődjenek az utódokban A lótenyésztés tehát már ekkor elkezdődött. Az egykori vadállatokból lassanként olyan fajták keletkeztek, amelyek tulajdonságai az ember érdekét szolgálták.


Merychippus
Kb. 25-10 millió évvel ezelőtt élt, és nagyjából 90 cm magasra nőtt.


Pliohippus
10-3 millió évvel ezelőtt élt, és kb. 115 cm magasságot érte el.

Hogyan vált háziállatá a vadló?

Az emberek évezredeken át csak a húsa és a bőre miatt vadásztak a lóra. Hogy a ló mennyire kivánatos zsákmány lehetett az ősi idők embereinek szemében, azt még ma is jól mutatják a csodálatos franciaországi barlangrajzok (Lascaux-ban és Avignonban), és a spanyolországi (La Piletában). A kőkorszak emberei ezeket azért festették, hogy a vadászatot megelőzően képletesen már legyőzzék a vadat, s így ezt a valóságban könnyebben meg tudják tenni. A letelepült ember megélhetése azonban már levésbé függött a vadászszerencsétől. Körülbelül Kr. e. 8000 táján kutyát, birkát, kecskét, marhát, rénszarvast, és sertést kezdett tartani a ház akörül. A ló 5000 évvel ezelőtt vált háziállattá. Az első vadlovakat délkeleteurópai puszták és a szibériai erdős sztyeppék lakói fogták be, és ők is szelídítettlék meg ezeket. A megszelídített vadlovakból tenyésztéssel fokozatosan különböző fajták alakultak ki. Ennek ellenére Európában és Ázsiában még évezredekig éltek vadlovak is.

Layouts

 


A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!    *****    Kérdezõ horoszkóp, kötetlen beszélgetés mobilon, vagy messengeren, skypeon 5000 Ft. Szeretettel várlak! Kattints hívj!!!    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.